Składniki:
- 3 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 kurze żółtko
- ½ szkl mleka
- 20 dkg powideł śliwkowych
- 20 dkg migdałów
- 4 dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany kremówki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Utrzeć pokruszone drożdże z łyżeczką cukru,
solą i odrobiną ciepłego mleka.
Mąkę wsypać do miski, zrobić ‘dołek’ na
środku i wlać do niego mieszankę drożdżową. Następnie zasypać go mąką i
odstawić na 15 min pod przykryciem.
Wyrobić zaczyn z mąką, pozostałą częścią
mleka, cukru i jajkiem. Wyrobione ciasto odstawić na 30 min.
Część migdałów pokruszyć (resztę zostawić do
posypania ciasta), wymieszać z powidłami.
Rozwałkować wyrośnięte ciasto w kwadrat
(30x30 cm), przekroić na połowę.
Następnie rozłożyć powidła z wiórkami na obie
części, zwinąć wzdłuż krótszego boku, zapleść oba ruloniki i włożyć do
podłużnej formy natłuszczonej i opruszonej kaszą manną, bądź wyłożonej
pergaminem. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować wierzch ciasta
rozmąconym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min w
temp 175°C.
Upieczone i wystudzone ciasto posmarować
cukrem pudrem rozmieszanym z kapką wody lub mleka, a na końcu posypać płatkami
migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz