poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zawijaniec drożdżowy

Składniki:
  • 3 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 kurze żółtko
  • ½ szkl mleka
  • 20 dkg powideł śliwkowych
  • 20 dkg migdałów
  • 4 dag drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • Szczypta soli 


Przygotowanie:

Utrzeć pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, solą i odrobiną ciepłego mleka.
Mąkę wsypać do miski, zrobić ‘dołek’ na środku i wlać do niego mieszankę drożdżową. Następnie zasypać go mąką i odstawić na 15 min pod przykryciem.
Wyrobić zaczyn z mąką, pozostałą częścią mleka, cukru i jajkiem. Wyrobione ciasto odstawić na 30 min.
Część migdałów pokruszyć (resztę zostawić do posypania ciasta), wymieszać z powidłami.
Rozwałkować wyrośnięte ciasto w kwadrat (30x30 cm), przekroić na połowę.
Następnie rozłożyć powidła z wiórkami na obie części, zwinąć wzdłuż krótszego boku, zapleść oba ruloniki i włożyć do podłużnej formy natłuszczonej i opruszonej kaszą manną, bądź wyłożonej pergaminem. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować wierzch ciasta rozmąconym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min w temp 175°C.

Upieczone i wystudzone ciasto posmarować cukrem pudrem rozmieszanym z kapką wody lub mleka, a na końcu posypać płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz