Ciasto:
- 125g margaryny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 szkl mleka
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
Dodatkowo:
- Konfitura (do przełożenia)
- Polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę keksową wyłożyć
papierem do pieczenia.
W szerokim garnku, na małym ogniu roztopić margarynę,
dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać miód, powidła, przyprawę korzenną i
cynamon. Całość podgrzewać jeszcze przez 1 minutę na minimalnym ogniu cały czas
mieszając. Garnek zdjąć z palnika (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutkę
i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie
wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę,
przesiewając przez sitko.
Ciasto wylać do formy i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu, pozwolić piernikowy wystygnąć. Następnie
należy przekroić go wzdłuż, na połowę, przełożyć konfiturą i polać polewą
czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz