poniedziałek, 9 czerwca 2014

Piernik przełożony konfiturą

Ciasto:
  • 125g margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki

Dodatkowo:
  • Konfitura (do przełożenia)
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
W szerokim garnku, na małym ogniu roztopić margarynę, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać miód, powidła, przyprawę korzenną i cynamon. Całość podgrzewać jeszcze przez 1 minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Garnek zdjąć z palnika (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutkę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, przesiewając przez sitko.
Ciasto wylać do formy i piec przez 50 minut.

Po upieczeniu, pozwolić piernikowy wystygnąć. Następnie należy przekroić go wzdłuż, na połowę, przełożyć konfiturą i polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz