poniedziałek, 9 czerwca 2014

Wiewiórka

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • ½ szkl oleju
  • 1 szkl posiekanych orzechów
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • ¾ szkl wiórek kokosowych/ posiekanych orzechów
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka). Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, jabłka, orzechy. Piec w piekarniku przez 40 minut w temp 180°C

Ugotować mleko na toffi. Posmarować nim ostudzone ciasto. Wiórki/orzechy usmażyć z masłem na patelni, posypać na toffi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz