Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 1kg tłustego twarogu
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 100g rodzynek
- 100g migdałów
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z cytryny
- kieliszek rumu
- do dekoracji: owoce kandyzowane i bakalie
Śmietanę zagotować z laską
wanilii, przykryć i zostawić do ostudzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i
posiekać. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, sparzone rodzynki zamoczyć w
rumie, twaróg zmielić i przetrzeć przez gęste sito. W misce utrzeć żółtka z
cukrem. Wlać ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjąć z niej wanilię), wymieszać.
Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewaj (ale nie
gotuj!), aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, twaróg, cukier
waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny,
wymieszaj. Masę włóż do misko, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej
gazą. Przykryj talerzykiem i obciąż (np. słoikiem z wodą). Wstaw do lodówki na
12 godzin. Po wyjęciu udekoruj bakaliami i owocami kandyzowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz