poniedziałek, 9 czerwca 2014

Wielkanocna pascha waniliowa

Składniki:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 1kg tłustego twarogu
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 100g rodzynek
  • 100g migdałów
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • kieliszek rumu
  • do dekoracji: owoce kandyzowane i bakalie



Śmietanę zagotować z laską wanilii, przykryć i zostawić do ostudzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, sparzone rodzynki zamoczyć w rumie, twaróg zmielić i przetrzeć przez gęste sito. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Wlać ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjąć z niej wanilię), wymieszać. Wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą, mieszając, podgrzewaj (ale nie gotuj!), aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Masę włóż do misko, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykryj talerzykiem i obciąż (np. słoikiem z wodą). Wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu udekoruj bakaliami i owocami kandyzowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz