Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki śmietany
- 25dag masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- Dowolne owoce z syropu lub konfitury (najlepiej kilka gatunków)
- 15dag mieszanych bakalii
- 1 czekolada deserowa + 10 dag do przybrania
- Bakalie
- Owoce z konfitury (do dekoracji)
Jajka rozmącić. Mleko zagotować,
wlać do jajek, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu, aż wytworzy się
twaróg. Następnie twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę i wciąż ucierając, dodawać po 1 łyżce twarogu. Dodać rozdrobnione
bakalie, osączone owoce oraz drobno pokruszoną czekoladę i wymieszać. Formę
wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową, wyrównać powierzchnią, przykryć
gazą i obciążyć talerzykiem. Paschę wstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąc
z formy, przybrać bakaliami, owocami i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz