poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pascha owocowo-bakaliowa

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki śmietany
  • 25dag masła             
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • Dowolne owoce z syropu lub konfitury (najlepiej kilka gatunków)
  • 15dag mieszanych bakalii
  • 1 czekolada deserowa + 10 dag do przybrania
  • Bakalie
  • Owoce z konfitury (do dekoracji)

                                                                                                                                  

Jajka rozmącić. Mleko zagotować, wlać do jajek, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu, aż wytworzy się twaróg. Następnie twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i wciąż ucierając, dodawać po 1 łyżce twarogu. Dodać rozdrobnione bakalie, osączone owoce oraz drobno pokruszoną czekoladę i wymieszać. Formę wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową, wyrównać powierzchnią, przykryć gazą i obciążyć talerzykiem. Paschę wstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąc z formy, przybrać bakaliami, owocami i czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz