poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto z owocami i maślanką

Składniki:
  • 400 g maki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml maślanki
  • 250 g cukru
  • 180 g margaryny
  • Aromat waniliowy
  • 5 jaj kurzych
  • Ok. 400 g świeżych lub mrożonych owoców (kwaśnych) (np. jagody, borówki, maliny, truskawki itp.)
  • cukier puder, opcjonalnie (do posypania)

  
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo po jednym jajku, aromat waniliowy i maślankę. Następnie przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i połączyć w całość łyżką.

Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i na surowe rozsypać owoce, lekko „powtykać” w głąb ciasta i wstawić do nagrzanego na 250°C (po ok. 10 min. zmniejszyć na 180°C). Piec ok. 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz