Składniki:
- 400 g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml maślanki
- 250 g cukru
- 180 g margaryny
- Aromat waniliowy
- 5 jaj kurzych
- Ok. 400 g świeżych lub mrożonych owoców (kwaśnych) (np. jagody, borówki, maliny, truskawki itp.)
- cukier puder, opcjonalnie (do posypania)
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo po jednym
jajku, aromat waniliowy i maślankę. Następnie przesiać mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i sodą i połączyć w całość łyżką.
Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i
na surowe rozsypać owoce, lekko „powtykać” w głąb ciasta i wstawić do
nagrzanego na 250°C (po ok. 10 min. zmniejszyć na 180°C). Piec ok. 40 minut, do
tzw. „suchego patyczka”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz