Ciasto:
- 1 2/3 szkl mąki
- 10 płaskich łyżek masła lub margaryny
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 paczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 25 dkg mielonego maku
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 paczka cukru wanilinowego
- ½ szkl mleka
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu
- 5 czubatych łyżek cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 10 dkg rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na formę.
Mleko zagotować, pozostałe składniki wymieszać ze sobą,
dodając na końcu mleko. Wyłożyć na ciasto w formie.
Twaróg, cukier, żółtka, budyń i sok z cytryny utrzeć,
dodać rodzynki i ubite na pianę białko. Wyłożyć na formę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz