wtorek, 10 czerwca 2014

Sernik z makiem i rodzynkami

Ciasto:
  • 1 2/3 szkl mąki
  • 10 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 paczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
  • 25 dkg mielonego maku
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • ½ szkl mleka

Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dkg rodzynek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na formę.
Mleko zagotować, pozostałe składniki wymieszać ze sobą, dodając na końcu mleko. Wyłożyć na ciasto w formie.
Twaróg, cukier, żółtka, budyń i sok z cytryny utrzeć, dodać rodzynki i ubite na pianę białko. Wyłożyć na formę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz