wtorek, 10 czerwca 2014

Sernik na kruchym cieście

Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • 1 kostka masła

Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szkl cukru
  • Aromat (np.midałowy)
  • ¾ szkl oleju
  • 2 szkl mleka
  • Rodzynki

Przygotowanie:

Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć na formę.
Twaróg zmielić jeden raz. Ubić białka ze szczyptą soli. Pozostałe składniki, oprócz oleju i mleka, zmieszać ze sobą dodając powoli olej, mleko, a na końcu ubite białka i rodzynki.

Masę wyłożyć na ciasto w formie i upiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz