Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 1 ¼ szkl cukru
- ¾ szkl mąki
- ¾ szkl skrobi ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
- 5 jajek
- 1 kostka palmy
- 1 kg twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ szkl mleka
Dodatkowo:
- Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić z wodą na sztywną masę, dodać cukier i miksować
dalej. Następnie dodać żółtka, a następnie stopniowo dodawać mąkę, skrobię i
proszek do pieczenia.
Piec w
piekarniku. Po upieczeniu biszkoptu, rozciąć go wzdłuż, na połowę.
Masa
twarogowa:
Palmę roztopić w garnku. Twaróg zmielić przez maszynkę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz budyniu i mleka), dodać do rozpuszczonej palmy i całość gotować, cały czas mieszając. Następnie, do gotującej się masy dodać rozrobiony w mleku budyń i dalej mieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć ją z ognia i wylać na połowę biszkoptu. Drugim plackiem przykryć masę twarogową, a na wierzch posypać cukier puder.
Palmę roztopić w garnku. Twaróg zmielić przez maszynkę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz budyniu i mleka), dodać do rozpuszczonej palmy i całość gotować, cały czas mieszając. Następnie, do gotującej się masy dodać rozrobiony w mleku budyń i dalej mieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć ją z ognia i wylać na połowę biszkoptu. Drugim plackiem przykryć masę twarogową, a na wierzch posypać cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz