wtorek, 10 czerwca 2014

Sernik gotowany

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1 ¼ szkl cukru
  • ¾ szkl mąki
  • ¾ szkl skrobi ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:
  • 5 jajek
  • 1 kostka palmy
  • 1 kg twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szkl mleka

Dodatkowo:
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą na sztywną masę, dodać cukier i miksować dalej. Następnie dodać żółtka, a następnie stopniowo dodawać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Piec w piekarniku. Po upieczeniu biszkoptu, rozciąć go wzdłuż, na połowę.

Masa twarogowa:
Palmę roztopić w garnku. Twaróg zmielić przez maszynkę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz budyniu i mleka), dodać do rozpuszczonej palmy i całość gotować, cały czas mieszając. Następnie, do gotującej się masy dodać rozrobiony w mleku budyń i dalej mieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć ją z ognia i wylać na połowę biszkoptu. Drugim plackiem przykryć masę twarogową, a na wierzch posypać cukier puder. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz