wtorek, 10 czerwca 2014

Rogale

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 ½ kostki palmy
  • 1 szkl cukru
  • 1 ½ kostki drożdży
  • 5 jajek
  • 1 ½ szkl mleka
  • Aromat
  • Szczypta soli
  • Marmolada                                 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ½ szkl mleka, wraz z solą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść razem z rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po wyrośnięciu podzielić je na 8 części, rozwałkować w kształt koła każdą z nich, pokroić na trójkąty , na każdy z nich ( na środku szerszej części) położyć łyżeczkę marmolady) i zawinąć. Układać na blasze wysmarowanej olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 250°C (potem zmniejszyć na 200°C), na złoty kolor.           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz