poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pleśniak II

Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 200g palmy
  • 2 jajka
  • ¾ szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 
  • Bułka tarta
  • Śliwki (jagody lub inne dosyć kwaśne owoce)

Beza:
  • 3 białka
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i wygnieść. Następnie wykleić ciastem formę, wyłożoną papierem do pieczenia i posypać bułka tartą. Na bułce ułożyć śliwki lub inne owoce i włożyć formę do piekarnika nagrzanego na 200°C, na 15 minut.

Międzyczasie ubić pianę z białek, cukru i cukru wanilinowego i wyłożyć ją na formie wyjętej z piekarnika. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 1h (po jakimś czasie przełączyć nagrzewanie piekarnika na sam dół). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz