Ciasto:
- 3 szkl mąki
- 200g palmy
- 2 jajka
- ¾ szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- Bułka tarta
- Śliwki (jagody lub inne dosyć kwaśne owoce)
Beza:
- 3 białka
- ¾ szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć i wygnieść. Następnie
wykleić ciastem formę, wyłożoną papierem do pieczenia i posypać bułka tartą. Na
bułce ułożyć śliwki lub inne owoce i włożyć formę do piekarnika nagrzanego na
200°C, na 15 minut.
Międzyczasie ubić pianę z białek, cukru i cukru
wanilinowego i wyłożyć ją na formie wyjętej z piekarnika. Ciasto wstawić z
powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 1h (po jakimś czasie przełączyć
nagrzewanie piekarnika na sam dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz