Ciasto:
- 2 jajka
- 1 kostka palmy
- ¾ szkl cukru
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat
- 2 łyżki kakao
Nadzienie:
- 5 jabłek (sparzone śliwki suszone lub dżem z jeżyn)
Beza:
- 4-5 białek
- 1 szkl cukru
- 1cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (oprócz kakao) połączyć, zagnieść i
podzielić na trzy części (dwie większe, jedną mniejszą). Do jednej z większych
części ciasta dodać kakao, a do drugiej jeszcze 2 łyżki mąki. Wszystkie części
ciasta włożyć na 1h do lodówki.
Jasne ciasto utrzeć na tarce (na dużych oczkach), prosto
na wyłożoną papierem formę, na utarte ciasto położyć starte (na dużych
oczkach), wyciśnięte z soku jabłka lub inne owoce., następnie utrzeć (na dużych
oczkach) ciemne ciasto.
Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ułożyć na
cieście i posypać, startą na dużych oczkach, mniejszą częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (po jakimś czasie
przełączyć nagrzewanie piekarnika na sam dół), przez 1h i 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz