poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pleśniak I

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 kostka palmy
  • ¾ szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat
  • 2 łyżki kakao

Nadzienie:
  • 5 jabłek (sparzone śliwki suszone lub dżem z jeżyn)

Beza:
  • 4-5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto (oprócz kakao) połączyć, zagnieść i podzielić na trzy części (dwie większe, jedną mniejszą). Do jednej z większych części ciasta dodać kakao, a do drugiej jeszcze 2 łyżki mąki. Wszystkie części ciasta włożyć na 1h do lodówki.
Jasne ciasto utrzeć na tarce (na dużych oczkach), prosto na wyłożoną papierem formę, na utarte ciasto położyć starte (na dużych oczkach), wyciśnięte z soku jabłka lub inne owoce., następnie utrzeć (na dużych oczkach) ciemne ciasto.
Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ułożyć na cieście i posypać, startą na dużych oczkach, mniejszą częścią ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (po jakimś czasie przełączyć nagrzewanie piekarnika na sam dół), przez 1h i 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz