poniedziałek, 9 czerwca 2014

Mazurek kajmakowy

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowego
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji


Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 3 godz. (puszka musi być cały czas pokryta wodą).

Z podanych składników na ciasto kruche ugnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg. Dżem rozsmarować na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz