Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
Dodatkowo:
- ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowego
- 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka
skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 3
godz. (puszka musi być cały czas pokryta wodą).
Z podanych składników na ciasto
kruche ugnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
na co najmniej 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować, od razu na papierze do
pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy. Z resztek
uformować wałeczki i zrobić brzeg. Dżem rozsmarować na cieście. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 minut.
Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować
mazurka wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz