Składniki:
- ½ kostki drożdży
- 2 jajka
- ¼ szklanki letniego mleka
- Olej Beskidzki
- Szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 sztuki papierówki
- 20 sztuk śliwki węgierki
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki cynamonu
- Tortownica 24cm z papierem do pieczenia
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski i dodać letnie mleko,
olej, sól, cukier, jajka i widelcem trochę roztrzepać. Nakryć talerzem na ok.
40 minut, do podrośnięcia zaczynu.
Gdy wyrośnie, wsypać mąkę, dodać sok z cytryny i mikserem spiralami wyrabiać ok. 10 minut. Nakryć talerzem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto wyłożyć do tortownicy i przy brzegach poukładać kawałki obranych papierówek, wciskając do ciasta- posypać je kardamonem. Na jabłka i ciasto poukładać dość gęsto połówki śliwek, przyciskając do ciasta- posypać je cynamonem. Blaszkę włożyć do prodiża i teraz włączyć do prądu grzałka góra/dół i piec ok. 40-45 minut. Do innych piecyków też najpierw włożyć i potem dopiero włączyć- piec w 200°C 40-45 minut.
Gdy wyrośnie, wsypać mąkę, dodać sok z cytryny i mikserem spiralami wyrabiać ok. 10 minut. Nakryć talerzem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto wyłożyć do tortownicy i przy brzegach poukładać kawałki obranych papierówek, wciskając do ciasta- posypać je kardamonem. Na jabłka i ciasto poukładać dość gęsto połówki śliwek, przyciskając do ciasta- posypać je cynamonem. Blaszkę włożyć do prodiża i teraz włączyć do prądu grzałka góra/dół i piec ok. 40-45 minut. Do innych piecyków też najpierw włożyć i potem dopiero włączyć- piec w 200°C 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz