poniedziałek, 9 czerwca 2014

Dobri brzadowi kuch kaszebszczi ze sliwką (pyszna drożdżówka kaszubska ze śliwkami)

Składniki:
  • ½ kostki drożdży
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki letniego mleka
  • Olej Beskidzki
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 sztuki papierówki
  • 20 sztuk śliwki węgierki
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Tortownica 24cm z papierem do pieczenia
  •  

Wykonanie:

Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski i dodać letnie mleko, olej, sól, cukier, jajka i widelcem trochę roztrzepać. Nakryć talerzem na ok. 40 minut, do podrośnięcia zaczynu.
Gdy wyrośnie, wsypać mąkę, dodać sok z cytryny i mikserem spiralami wyrabiać ok. 10 minut. Nakryć talerzem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto wyłożyć do tortownicy i przy brzegach poukładać kawałki obranych papierówek, wciskając do ciasta- posypać je kardamonem. Na jabłka i ciasto poukładać dość gęsto połówki śliwek, przyciskając do ciasta- posypać je cynamonem. Blaszkę włożyć do prodiża i teraz włączyć do prądu grzałka góra/dół i piec ok. 40-45 minut. Do innych piecyków też najpierw włożyć i potem dopiero włączyć- piec w 200°C 40-45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz