poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jabłecznik II

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5kg kwaśnych jabłek
  • Cynamon
  • Cukier puder do lukru


Przygotowanie:

Utrzeć jaja z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać mąki i proszek do pieczenia. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę kwaśnej śmietany.
Jabłka potrzeć na grubych oczkach tarki.
2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Na to wyłożyć lekko odciśnięte jabłka. Posypać cynamonem (wg uznania) i odrobiną cukru. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i gładko je rozsmarować.

Piec ok. 1 godziny w temp. 180°C. Po wystudzeniu polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz