Składniki:
- 1 kostka masła
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5kg kwaśnych jabłek
- Cynamon
- Cukier puder do lukru
Przygotowanie:
Utrzeć jaja z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać
mąki i proszek do pieczenia. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę
kwaśnej śmietany.
Jabłka potrzeć na grubych oczkach tarki.
2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą
blachę. Na to wyłożyć lekko odciśnięte jabłka. Posypać cynamonem (wg uznania) i
odrobiną cukru. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i gładko je rozsmarować.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180°C. Po wystudzeniu
polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz