wtorek, 10 czerwca 2014

Ptysie (ok.20 sztuk)

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • Szczypta soli


Krem:
  • ¾ szkl wody
  • 2 ½ szkl cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 8 białek
  • Żelatyna/galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia. Szybkim ruchem wsypać przesianą wcześniej mąkę, dalej gotować stale mieszając (na małym ogniu). Gdy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Mieszając mikserem, stopniowo dodawać lekko rozbełtane jajka.
Na wyłożoną pergaminem blachę wykładać łyżką, w dosyć dużej odległości od siebie, placuszki. Piec w piekarniku, w temp 200°C przez ok. 20 minut (aż się zarumienią), piekarnika nie należy otwierać przed upływem 15 minut, ponieważ ciasto może opaść. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu, jeszcze gorące placuszki przekroić na dwie części i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.
Krem:
Zagotować wodę, następnie do gotującej się wody dodać cukier i ocet, gotować do „piórka” (tzn. gęstniejący syrop ma pozostawiać za sobą „nitkę”)
Ubić pianę z białek, do dobrze ubitej piany cieniutkim strumieniem dodawać syrop, mieszając energicznie. Pianę z syropem umieścić na parze i ubijać do czasu zgęstnienia.
Następnie zdjąć masę z pary i wstawić do naczynia z zimną wodą, dalej ubijać aż do wystygnięcia. Dodać rozrobioną żelatynę lub galaretkę, wymieszać.

Na jedną połówkę ciasteczka nałożyć rękawem cukierniczym lub łyżką krem i przykryć drugą połówką ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz