wtorek, 10 czerwca 2014

Pączki

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 125g palmy (rozpuścić w ½ szkl mleka)
  • 1 szkl cukru
  • Aromat migdałowy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ kostki drożdży (rozpuścić w ½ szkl mleka)
  • 4 jajka
  • 6 żółtek
  • 1 kieliszek wódki
  • 2l oleju
  • Dżem (czekolada, lub owoce – np. wiśnie)

Przygotowanie:


Do rozpuszczonej palmy dodajemy produkty, na końcu drożdże i wódkę. Wyrobić ciasto tak, aby nie lepiło się do rąk. Odstawić masę do wyrośnięcia. Następnie formować kulki, do których nałożyć ok. 1 łyżeczkę ulubionego dżemu, wrzucać uformowane kulki do rozgrzanego oleju, po pierwsze turze – zmniejszyć ogień na poziom 4-5. Patyczkiem sprawdzać czy pączki już są gotowe (po wkłuciu powinien być suchy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz