Składniki:
- 1 kg mąki
- 125g palmy (rozpuścić w ½ szkl mleka)
- 1 szkl cukru
- Aromat migdałowy
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ kostki drożdży (rozpuścić w ½ szkl mleka)
- 4 jajka
- 6 żółtek
- 1 kieliszek wódki
- 2l oleju
- Dżem (czekolada, lub owoce – np. wiśnie)
Przygotowanie:
Do
rozpuszczonej palmy dodajemy produkty, na końcu drożdże i wódkę. Wyrobić ciasto
tak, aby nie lepiło się do rąk. Odstawić masę do wyrośnięcia. Następnie
formować kulki, do których nałożyć ok. 1 łyżeczkę ulubionego dżemu, wrzucać
uformowane kulki do rozgrzanego oleju, po pierwsze turze – zmniejszyć ogień na
poziom 4-5. Patyczkiem sprawdzać czy pączki już są gotowe (po wkłuciu powinien
być suchy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz