Składniki:
- 1kg cielęciny pośledniej lub wieprzowiny
- 1kg golonki
- Pół głowy z prosiaka
- 2 nóżki wieprzowe
- Włoszczyzna
- 3 cebule
- Ziele angielskie, listek laurowy
- Sól, pieprz, majeranek, ocet
Wykonanie:
Mięso odpowiednio przygotować, oczyścić, zalać zimną wodą,
dodać przyprawy (oprócz octu i majeranku). Gotować do miękkości, pod koniec
gotowania dodać włoszczyznę, cebulę. Wyjąć mięso z wywaru, obrać z kości i
zemleć w maszynce o grubych oczkach, lub posiekać. Wywar przecedzić, dodać
mięso, jedną posiekaną cebulkę, doprawić do smaku octem i majerankiem. Dno
naczynia wyłożyć dekoracyjnie marchewką wyjętą z wywaru. Wlać wywar do
zastygnięcia. Można też formować małe porcje. Podawać z chrzanem, sosem
winegret, octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz