wtorek, 10 czerwca 2014

Zylc (galareta mięsna)

Składniki:
  • 1kg cielęciny pośledniej lub wieprzowiny
  • 1kg golonki
  • Pół głowy z prosiaka
  • 2 nóżki wieprzowe
  • Włoszczyzna
  • 3 cebule
  • Ziele angielskie, listek laurowy
  • Sól, pieprz, majeranek, ocet
  •  

Wykonanie:


Mięso odpowiednio przygotować, oczyścić, zalać zimną wodą, dodać przyprawy (oprócz octu i majeranku). Gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, cebulę. Wyjąć mięso z wywaru, obrać z kości i zemleć w maszynce o grubych oczkach, lub posiekać. Wywar przecedzić, dodać mięso, jedną posiekaną cebulkę, doprawić do smaku octem i majerankiem. Dno naczynia wyłożyć dekoracyjnie marchewką wyjętą z wywaru. Wlać wywar do zastygnięcia. Można też formować małe porcje. Podawać z chrzanem, sosem winegret, octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz