Składniki:
- 6 świeżych jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- Sok z cytryny
- kakao/ kawa, gęste syropy smakowe, np. truskawka, malina -wg uznania
Wykonanie:
Jaja z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puch. Dodawać
stopniowo sok cytrynowy i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie przegotowanej wody.
Doskonale jeszcze raz wyrobić. Dodatki smakowe można zmieniać, zamiast cytryny
dajemy kakao lub kawę itp. Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy
nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne
przyjęcie czy wesele. Teraz, ze względu na salmonellę robi się ją z daleko
posuniętą ostrożnością, a jaja kupuje się w znanych sobie miejscach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz