wtorek, 10 czerwca 2014

Krem jajeczny, czyli słynna szpajza

Składniki:
  • 6 świeżych jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Sok z cytryny
  • kakao/ kawa, gęste syropy smakowe, np. truskawka, malina -wg uznania


Wykonanie:


Jaja z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puch. Dodawać stopniowo sok cytrynowy i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie przegotowanej wody. Doskonale jeszcze raz wyrobić. Dodatki smakowe można zmieniać, zamiast cytryny dajemy kakao lub kawę itp. Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Teraz, ze względu na salmonellę robi się ją z daleko posuniętą ostrożnością, a jaja kupuje się w znanych sobie miejscach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz