wtorek, 10 czerwca 2014

Z żełtich wreczi- zupa z brukwi żółtej

Składniki:
  • Ok. 1kg mięsa gęsiego lub kaczego z kością
  • 1kg brukwi
  • 1kg ziemniaków
  • Mała włoszczyzna
  • 3l wody
  • Majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:


Zagotować wodę, dodać mięso, włoszczyznę pokrojoną w paseczki. Oczyścić brukiew, pokroić w paski, sparzyć, żeby straciła gorzki smak, dodać do zupy, gotować aż do miękkości. Kiedy mięso miękkie, wyjąć z wywaru, wrzucić natomiast ziemniaki pokrojone na drobno. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Zupę można przetrzeć lub zmiksować. Podaje się na talerzu z porcją mięsa z kością. Jest to bardzo gęsta, pożywna zupa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz