wtorek, 10 czerwca 2014

Czernina

Składniki:
  • 4l wody
  • Szklanka krwi z gęsi lub kaczki
  • Podroby z gęsi lub kaczki
  • 15dkg suszu owocowego
  • Włoszczyzna
  • 1,5 łyżki mąki
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Ocet
  • Cukier
  • Sól

Wykonanie:


Włoszczyznę pokroić w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami oraz z suszem owocowym gotować do miękkości na wolnym ogniu, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę, która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią i doskonale wyrobić, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyło. Doprawić octem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami i wszystkimi składnikami zupy jak podroby pokrojone i susz owocowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz