Składniki:
- 4l wody
- Szklanka krwi z gęsi lub kaczki
- Podroby z gęsi lub kaczki
- 15dkg suszu owocowego
- Włoszczyzna
- 1,5 łyżki mąki
- Ziele angielskie
- Listek laurowy
- Ocet
- Cukier
- Sól
Wykonanie:
Włoszczyznę pokroić w
kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami oraz z suszem owocowym
gotować do miękkości na wolnym ogniu, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić
wodę, która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią i doskonale wyrobić, dodać
do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyło. Doprawić octem i solą do
smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami i
wszystkimi składnikami zupy jak podroby pokrojone i susz owocowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz