wtorek, 10 czerwca 2014

Rosół z lanymi kluskami

Rosół:
  • 250g udźca z indyka
  • Włoszczyzna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • Natka lubczyku
  • Listki laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól

Kluski:
  • 2 białka
  • ¼ szkl mąki

Rosół:
Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy i zalać wodą. (Im więcej warzyw dodamy do wywaru, tym rosół będzie miał intensywniejszy smak). Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.  Odcedzić.
Kluski:
Wymieszać mąkę i białka i lać ciasto do wrzącego rosołu za pomocą widelca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz