- 2 l wody
- 400g wołowiny z kością
- Włoszczyzna
- 800g buraków
- Cebula
- Grzyby suszone
- Sól
- Cukier
- Czosnek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Zakwas z buraków (do smaku)
Przygotowanie:
Mięso umyć,
zalać zimną wodą i posolić. Do tego dodać grzyby i gotować pod przykryciem na
małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać umytą włoszczyznę oraz zarumienioną
cebulę. Miękkie mięso wyjąć z garnka i przecedzić wywar. Buraki umyć, zalać
wodą i ugotować.
Następnie
wyjąć warzywa, wystudzić je, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić
starte buraki do wywaru, dodać zakwas i przyprawy. Gotować jeszcze przez kilka
minut. Odstawić garnek z barszczem na kilka godzić, aby „naciągnął się”.
Podawać z
uszkami lub pasztecikami. (Mięso można użyć do farszu do pasztecików)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz