wtorek, 10 czerwca 2014

Barszcz

  • 2 l wody
  • 400g wołowiny z kością
  • Włoszczyzna
  • 800g buraków
  • Cebula
  • Grzyby suszone
  • Sól
  • Cukier
  • Czosnek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Zakwas z buraków (do smaku)

Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać zimną wodą i posolić. Do tego dodać grzyby i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać umytą włoszczyznę oraz zarumienioną cebulę. Miękkie mięso wyjąć z garnka i przecedzić wywar. Buraki umyć, zalać wodą i ugotować.
Następnie wyjąć warzywa, wystudzić je, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić starte buraki do wywaru, dodać zakwas i przyprawy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić garnek z barszczem na kilka godzić, aby „naciągnął się”. 

Podawać z uszkami lub pasztecikami. (Mięso można użyć do farszu do pasztecików)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz