wtorek, 10 czerwca 2014

Powidła śliwkowe

Składniki na 2 słoiczki po 400ml:
  • 2kg śliwek węgierek
  • 3  łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:


Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i przepołowione wkładamy do dużego, płaskiego rondla o grubym dnie. Nie podlewamy śliwek wodą, tylko w pierwszej fazie przykrywamy rondel pokrywką, wtedy śliwki szybciej puszczą sok. Gdy to nastąpi, rondel odkrywamy i rozpoczynamy smażenie. Robimy to na małym ogniu ok. 3 godzin- pierwszego dnia. Smażymy nasze powidła 3 dni. Im więcej wody odparuje i  staną się gęściejsze, mieszamy często i pilnujemy, żeby się nie przypaliły. Gdy powidła stracą 2/3 objętości i zaczynają odstawać od ścianek garnka, są gotowe.
Po 3 dniach powolnego smażenia (kilkakrotnie w ciągu dnia po ok. 1 godzinę) otrzymamy jednorodną,  gęstą, pachnącą masę, bez śladu skórek. Gdy nasze śliwki nie będą za słodkie możemy, ale dopiero pod sam koniec dodać nieco cukru (wtedy nie będą się przypalać). Żeby powidła nie straciły koloru, można dodać 1 łyżkę octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz