środa, 11 czerwca 2014

Paszteciki

Farsz:
  • 3 udka z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • Sól i pieprz
  • 1 ½ kg pieczarek
  • 1 cebula

(na podwójną porcję ciasta tzn. z 1kg mąki)
Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 50g drożdży
  • 2/3 szkl mleka
  • 200g kostka margaryny
  • Sól

Przygotowanie:

Farsz:
Mięso gotujemy w kostkach rosołowych i odrobiną soli. Po ugotowaniu, obieramy mięso ze skóry i kości i mielimy przez maszynkę do mięsa, razem z odgotowanymi pieczarkami i surową cbulą. Następnie masę podsmażamy na oleju, dodajemy trochę soli i pieprzu.
Ciasto:

Margarynę rozpuszczamy i dodajemy mąkę, rozpuszczone w mleku drożdże. Następnie dodajemy jajka, sól i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy, nakładamy farsz i rolujemy (zawijamy farsz dwa razy ciastem), odcinamy powstałą „rolkę” i kroimy na ok.5cm kawałki. Każdy z kawałków smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz