Farsz:
- 3 udka z kurczaka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- Sól i pieprz
- 1 ½ kg pieczarek
- 1 cebula
(na podwójną porcję ciasta tzn. z 1kg mąki)
Ciasto:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 50g drożdży
- 2/3 szkl mleka
- 200g kostka margaryny
- Sól
Przygotowanie:
Farsz:
Mięso
gotujemy w kostkach rosołowych i odrobiną soli. Po ugotowaniu, obieramy mięso
ze skóry i kości i mielimy przez maszynkę do mięsa, razem z odgotowanymi
pieczarkami i surową cbulą. Następnie masę podsmażamy na oleju, dodajemy trochę
soli i pieprzu.
Ciasto:
Margarynę
rozpuszczamy i dodajemy mąkę, rozpuszczone w mleku drożdże. Następnie dodajemy
jajka, sól i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie,
rozwałkowujemy, nakładamy farsz i rolujemy (zawijamy farsz dwa razy ciastem),
odcinamy powstałą „rolkę” i kroimy na ok.5cm kawałki. Każdy z kawałków
smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz