- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1,5 szklanki krwi
- 20dag tłuszczu do jelit
- Pieprz
- Majeranek
- Sól
- Grube jelita
- 1-2 szklanki tłustego rosołu
- 15dag świeżej słoniny
Wykonanie:
Kaszę zalać
wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała. Tłuszcz od
jelit pokrajać drobno i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć przez
sito. Kaszę, tłuszcz i krew położyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy,
osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno
oczyszczone, grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać.
Ułożyć kiszki na natłuszczonej blaszce i piec ok. 1,5h. W połowie tego czasu
nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i
podawać z topioną świeżą słoniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz