środa, 11 czerwca 2014

Krwawa kiszka

 Składniki:
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1,5 szklanki krwi
  • 20dag tłuszczu do jelit
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Sól
  • Grube jelita
  • 1-2 szklanki tłustego rosołu
  • 15dag świeżej słoniny


Wykonanie:

Kaszę zalać wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała. Tłuszcz od jelit pokrajać drobno i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć przez sito. Kaszę, tłuszcz i krew położyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy, osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno oczyszczone, grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać. Ułożyć kiszki na natłuszczonej blaszce i piec ok. 1,5h. W połowie tego czasu nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i podawać z topioną świeżą słoniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz