Składniki:
- Kaczka z wiejskiej zagrody
- Majeranek, sól
- Szklanka kaszy gryczanej
- 2 jaja
- 25dag ziemniaków surowych, utartych, odciśniętych
- Tłuszcz do obsmażenia
- 2 cebule
- pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić z
piór, opalić nad ogniem, oczyścić z resztek piór, wymyć, aż skórka jej będzie
gładka, osuszyć. Natrzeć porządnie solą i majerankiem. Wykręcić kość szyjną,
skórę szyi zachować dla nadzienia. Kaszę gryczaną podgotować, połączyć z masą
ziemniaczaną, jajami, usmażoną cebulą, dużą dawką majeranku, pieprzu (farsz
powinien być ostry). Farsz dobrze wymieszać, napełnić nim szyję i środek
kaczki, pozaszywać, przełożyć do brytfanki, podlać wodą. Piec w otwartym
naczyniu, w gorącym piecu ok. 1,5h. Kaczkę trzeba często polewać tym sosem spod
pieczenia, a pod koniec pieczenia kaczkę przykryć i zmniejszyć płomień.
Podawać pokrojoną
na części zachowując nadzienie, polać sosem zagęszczonym mąką ziemniaczaną.
Nadzienie do
kaczki jest też osobnym daniem zwanym ćiśki, przygotowywanym właśnie z kaszy
gryczanej, tartych i odciskanych z soku kartofli, cebuli i przypraw. Masa ta
następnie jest napychana w jelita wieprzowe i gotowana jak kiszeczki czy
kiełbaski w wodzie, lub jeśli nie mamy jelit to duszona jest w garze, aż do
miękkości, następnie krojona w plastry. Osobno podsmaża się pokrojoną w kostkę
słoninę, a na niej plastry kiszek lub gotowe ćiśki. Podaje się je polane
tłuszczykiem, posypane skwarkami jako osobne danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz