środa, 11 czerwca 2014

Kaczka kaszubska

Składniki:
  • Kaczka z wiejskiej zagrody
  • Majeranek, sól
  • Szklanka kaszy gryczanej
  • 2 jaja
  • 25dag ziemniaków surowych, utartych, odciśniętych
  • Tłuszcz do obsmażenia
  • 2 cebule
  • pieprz                          

Wykonanie:

Kaczkę oczyścić z piór, opalić nad ogniem, oczyścić z resztek piór, wymyć, aż skórka jej będzie gładka, osuszyć. Natrzeć porządnie solą i majerankiem. Wykręcić kość szyjną, skórę szyi zachować dla nadzienia. Kaszę gryczaną podgotować, połączyć z masą ziemniaczaną, jajami, usmażoną cebulą, dużą dawką majeranku, pieprzu (farsz powinien być ostry). Farsz dobrze wymieszać, napełnić nim szyję i środek kaczki, pozaszywać, przełożyć do brytfanki, podlać wodą. Piec w otwartym naczyniu, w gorącym piecu ok. 1,5h. Kaczkę trzeba często polewać tym sosem spod pieczenia, a pod koniec pieczenia kaczkę przykryć i zmniejszyć płomień.
Podawać pokrojoną na części zachowując nadzienie, polać sosem zagęszczonym mąką ziemniaczaną.

Nadzienie do kaczki jest też osobnym daniem zwanym ćiśki, przygotowywanym właśnie z kaszy gryczanej, tartych i odciskanych z soku kartofli, cebuli i przypraw. Masa ta następnie jest napychana w jelita wieprzowe i gotowana jak kiszeczki czy kiełbaski w wodzie, lub jeśli nie mamy jelit to duszona jest w garze, aż do miękkości, następnie krojona w plastry. Osobno podsmaża się pokrojoną w kostkę słoninę, a na niej plastry kiszek lub gotowe ćiśki. Podaje się je polane tłuszczykiem, posypane skwarkami jako osobne danie obiadowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz