środa, 11 czerwca 2014

Kiszka pasztetowa (liberka) – przepis z 1978 roku

Składniki:
  • 1,5kg wątroby wieprzowej
  • 0,75kg cielęciny
  • 1,5kg podgardla skórowanego
  • 0,75kg wieprzowiny kl.II
  • 0,5kg tłuszczu drobnego
  • Sól – 20g/kg
  • Majeranek – 0,5g/kg
  • Cebula- 20g/kg
  • Jelita wieprzowe grube, jak na kiszkę ziemniaczaną lub osłonki białkowe 60mm


Wykonanie:


Wątrobę wymoczyć w bieżącej wodzie ok.1h. Następnie sparzyć w wodzie o temp. 75°C przez 10 minut. Wystudzić i zemleć przez sitko 5mm, a następnie skutrować do mazistej masy. Następnie dodać sól i przyprawy, oraz cielęcinę i wieprzowinę zmielone na sitku 3mm. Po skutrowaniu dodać podgardle i tłuszcz zmielony na sitku 3mm i zmiksować. Napełnić luźno jelita. Końce zawiązać nitką. Parzyć w wodzie o temp. Do 85°C przez 60-90min., do uzyskania wewnątrz temp. ok. 68-70°C. Wystudzić w zimnej wodzie. Następnie po wystudzeniu wędzić na brąz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz