wtorek, 10 czerwca 2014

Gurczi (ogórki małosolne)

Składniki:
  • 1-1,5 kg ogórków gruntowych
  • Pęczek kopru (najlepiej z kwiatem i łodygami)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • Mały kawałek korzenia chrzanu (przekrojony wzdłuż na cienkie słupki)
  • 3 liście winogronowe lub wiśni
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Czubata łyżka soli kamiennej
  • Pół łyżki cukru
  • Woda przegotowana (ok. 2 litry)


Wykonanie:


Ogórki umyć i dokładnie osuszyć. Układać w słoiku lub garnku, przeplatając je chrzanem, przepołowionymi ząbkami czosnku, pieprzem, koprem i liśćmi winogrona. Przegotowaną wodę ostudzić chwilę, wymieszać z solą, cukrem i zalać ogórki, żeby przykryć całość. Na wierzchu ułożyć gałązkę kopru. Przykryć odwróconym talerzem lub ciężkim kamieniem, żeby je docisnąć, a następnie przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub gumeczką. Ogórki odstawić w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej. Ogórki powinny odkisnąć w ciągu przynajmniej 3 dni, żeby móc je zjeść. Choć warto poczekać, by były jeszcze lepiej odkiśnięte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz