Składniki:
- Okrawki mięsa z szyjek, skrzydeł, grzbietów i innego gęsiego z kością
- Pół główki czosnku
- 3 cebule
- Pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso dobrze wymyć, osuszyć, posiekać tasakiem razem z
kością na drobną miazgę. Układać w garnku kamiennym przesypując przyprawami.
Dobrze ugnieść. Można też dla lepszego utrwalenia i dłuższego przetrzymania
zalać gęsim smalcem, postoi nawet rok. Taką okrasę przechowywano w zimnym
miejscu, tzw. sklepie, używano krasy do różnych zup, np. z brukwi, do
jajecznicy, na przegryzkę, jako smarowidło do chleba. Gęsia okrasa to swoisty,
jedyny w swoim rodzaju produkt. Bardzo smakuje z surową cebulą i kiszonymi
ogórkami. Jako ciekawostkę można dodać, że gęsia okrasa jest już wpisana na
listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz