wtorek, 10 czerwca 2014

Gęsia okrasa

Składniki:
  • Okrawki mięsa z szyjek, skrzydeł, grzbietów i innego gęsiego z kością
  • Pół główki czosnku
  • 3 cebule
  • Pieprz, sól

Wykonanie:


Mięso dobrze wymyć, osuszyć, posiekać tasakiem razem z kością na drobną miazgę. Układać w garnku kamiennym przesypując przyprawami. Dobrze ugnieść. Można też dla lepszego utrwalenia i dłuższego przetrzymania zalać gęsim smalcem, postoi nawet rok. Taką okrasę przechowywano w zimnym miejscu, tzw. sklepie, używano krasy do różnych zup, np. z brukwi, do jajecznicy, na przegryzkę, jako smarowidło do chleba. Gęsia okrasa to swoisty, jedyny w swoim rodzaju produkt. Bardzo smakuje z surową cebulą i kiszonymi ogórkami. Jako ciekawostkę można dodać, że gęsia okrasa jest już wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz