Składniki:
- 1 l przegotowanej i ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- piętka chleba
Do słoika wsypujemy mąkę
(ewentualnie płatki), zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej
drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.
Zakwas przykrywamy lnianą
ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy
szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się
zakisić- trwa to od 3 do 5 dni, w zależności od tego, jaką mamy temperaturę w
mieszkaniu.
Po ukiszeniu wlewamy żurek do
przygotowanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do
lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek
mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe
miejsce.
Rady:
- domowy zakwas na żurek to
sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu
mlekowego.
- zakwas odstawiamy w ciepłe
miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem, ale może nam też spleśnieć,
więc mieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz