wtorek, 10 czerwca 2014

Domowy zakwas na żurek

Składniki:
  • 1 l przegotowanej i ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • piętka chleba


Do słoika wsypujemy mąkę (ewentualnie płatki), zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.

Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić- trwa to od 3 do 5 dni, w zależności od tego, jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.

Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.

Rady:
- domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.

- zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem, ale może nam też spleśnieć, więc mieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz