wtorek, 10 czerwca 2014

Zupa z soczewicy

  • Udko/golonka z indyka
  • Ok. 2 litry wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • Korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • Ok. 10 cm kawałek pora
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 całe pomidory
  • 6 średnich ziemniaków
  • Papryka suszona słodka i ostra
  • Curry
  • Cząber
  • Tymianek
  • Estragon
  • Świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy kostki rosołowe i wsypujemy ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone w niewielką kostkę warzywa (oprócz soczewicy, ziemniaków, pomidorów (przecieru) i natki pietruszki). Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, a następnie włożyć zarumienione warzywa do wody. Kiedy woda zacznie się gotować, należy włożyć mięso i poczekać aż woda znów się zagotuje, następnie zmniejszyć ogień na 3. Gotować wywar ok. 2 godzin, aż mięso będzie już kruche. Następnie przyprawić wszystko papryką, curry, ziołami oraz dodać przecier lub pomidory pokrojone w kostkę.
 W między czasie ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę (nie powinny się rozpadać i być rozgotowane). Do zupy wsypać soczewicę i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż nabierze odpowiedniej dla nas miękkości. Kiedy soczewica się ugotuje włożyć do zupy ziemniaki i lekko zamieszać.

Mięso można wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie z powrotem włożyć do wywaru. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać na wierzch zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz