- Udko/golonka z indyka
- Ok. 2 litry wody
- 2 kostki rosołowe
- 3 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- Korzeń pietruszki
- ½ selera
- Ok. 10 cm kawałek pora
- 200g soczewicy czerwonej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 całe pomidory
- 6 średnich ziemniaków
- Papryka suszona słodka i ostra
- Curry
- Cząber
- Tymianek
- Estragon
- Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego
garnka wlewamy wodę, wkładamy kostki rosołowe i wsypujemy ziele angielskie,
listki laurowe, pokrojone w niewielką kostkę warzywa (oprócz soczewicy,
ziemniaków, pomidorów (przecieru) i natki pietruszki). Na patelni podsmażyć
drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, a następnie włożyć zarumienione
warzywa do wody. Kiedy woda zacznie się gotować, należy włożyć mięso i poczekać
aż woda znów się zagotuje, następnie zmniejszyć ogień na 3. Gotować wywar ok. 2
godzin, aż mięso będzie już kruche. Następnie przyprawić wszystko papryką,
curry, ziołami oraz dodać przecier lub pomidory pokrojone w kostkę.
W między czasie ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę (nie powinny się rozpadać i być rozgotowane). Do zupy wsypać soczewicę i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż nabierze odpowiedniej dla nas miękkości. Kiedy soczewica się ugotuje włożyć do zupy ziemniaki i lekko zamieszać.
W między czasie ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę (nie powinny się rozpadać i być rozgotowane). Do zupy wsypać soczewicę i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż nabierze odpowiedniej dla nas miękkości. Kiedy soczewica się ugotuje włożyć do zupy ziemniaki i lekko zamieszać.
Mięso można
wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie z powrotem
włożyć do wywaru. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać na wierzch zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz