Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- ¼ szkl ciepłego mleka (na zaczyn)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie
zamieszać, by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15
minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić
ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić
na 30 minut, by wrosło.
Uformować bochenek i odstawić na 15 minut, aż pięknie
wyrośnie. Naciąć chleb, by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
Do chleba podajemy 3
rodzaje masła:
- Masło z pietruszką i czosnkiem
- Masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem
- Suszone pomidory zmiksowane z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz