środa, 11 czerwca 2014

Chleb razowy na drożdżach

Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • ¼ szkl ciepłego mleka (na zaczyn)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szkl mąki pszennej razowej
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać, by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut, by wrosło.
Uformować bochenek i odstawić na 15 minut, aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb, by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
 Do chleba podajemy 3 rodzaje masła:
  1. Masło z pietruszką i czosnkiem
  2. Masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem
  3. Suszone pomidory zmiksowane z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz