środa, 11 czerwca 2014

Chleb mamy (2 sztuki)

Składniki:
  • 1kg mąki krupczatki
  • ½ szkl otrąb żytnich lub pszennych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • 7 łyżek pestek słonecznika (dyni)
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżkę cukru
  • 50g drożdży
  • 1l ciepłej wody (z kranu)

Przygotowanie:

Mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać. Zalać wszystko wodą , wyrobić ciasto (ciasto powinno być luźne). Odstawić na 20 minut, aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zamieszać ciasto i wlać do 2 forem (keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (już w formach), na ok. 20 minut.
Piec w piekarniku, w  temp. 180°C (na ruszcie, na najwyższym poziomie), przez ok. 1h i 10-15 minut. 

1 komentarz: