Składniki:
- 1kg mąki krupczatki
- ½ szkl otrąb żytnich lub pszennych
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki sezamu
- 7 łyżek pestek słonecznika (dyni)
- ½ łyżki soli
- 1 łyżkę cukru
- 50g drożdży
- 1l ciepłej wody (z kranu)
Przygotowanie:
Mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże
dokładnie wymieszać. Zalać wszystko wodą , wyrobić ciasto (ciasto powinno być
luźne). Odstawić na 20 minut, aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zamieszać
ciasto i wlać do 2 forem (keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie
odstawić do wyrośnięcia (już w formach), na ok. 20 minut.
Piec w piekarniku, w
temp. 180°C (na ruszcie, na najwyższym poziomie), przez ok. 1h i 10-15
minut.
Jadłem ten chleb wiele razy, bardzo polecam.
OdpowiedzUsuń