Do wielkiego słoja wsypać 2 kg jagód
leśnych zalać 0,5 l wódki wyborowej, 0,5 l spirytusu (95% lubelski
rektyfikowany). Dobrze wymieszać i przez 3
tygodnie codziennie wstrząsnąć po parę razy. Po 3 tyg. zlać alkohol
(schować w ciemne miejsce) a jagody zasypać 1 kg cukru. Słój z owocami postawić
najlepiej na okno na słońce i codziennie mieszać aby puściły jak najwięcej soku i tak przez
następne 3 tygodnie. Potem wycisnąć jagody przez gazę a sok i alkohol wymieszać
razem, przelać do butelek przez gazę lub filtr do kawy . Owoce wykorzystujemy
np. do drożdżówki.
Blog jest owocem prowadzonego obecnie projektu "Smak tradycji", który polega na zebraniu i opublikowaniu unikalnych przepisów, które gromadzone były przez mieszkańców gminy Luzino od lat. Spośród przepisów opublikowanych na blogu zostanie wybranych 10 najciekawszych przepisów, a następnie na warsztatach, które odbędą się 15.08.2014r. zostanie wykonanych 5 przepisów, spośród których przez Komisję zostanie wybrany jeden najlepszy, uhonorowany tytułem Przysmaku Gminy Luzino.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz